Pokemon kaarten begrippenlijst

Pokemon kaarten begrippenlijst

Pokemon kaarten begrippenlijst

Pokemon kaarten begrippenlijst

Er kwamen steeds meer vragen bij ons binnen en in de Pokemon community over bepaalde termen. Wat betekend dit begrip? Waar staat het voor? Wat bedoelt de verkoper met deze term? En ga zo maar door, er zijn namelijk erg veel afkortingen en termen binnen de Pokemoncommunity waar beginners niets vanaf weten. De nieuwe leden kunnen dit ook helemaal niet weten, dit zijn puur termen die zijn ontstaan binnen de Pokemon kaarten community. Vandaag duiken wij hier speciaal voor jou dieper op in. Wij nemen je mee in alle Pokemon termen die er bestaan en leggen ze netjes voor je uit. Dit noemen wij ook wel de pokemonkaarten begrippenlijst. Lees daarom zeker de rest van deze Pokemon blog door om zo alle termen te leren. Mocht je na het lezen van onderstaande begrippenlijst nog steeds bepaalde termen niet begrijpen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. De Pokemon begrippenlijst:

CO (Counter Offer)

CO is de afkorting van ´Counter Offer´. Stel je voor iemand vraagt 100 euro voor zijn of haar Pokemon kaart. Dan kan iemand anders een CO 80 plaatsen, dit betekend dan letterlijk dat de andere het niet eens is met de vraagprijs van 100 euro en er 80 euro voor wilt betalen. Het is vervolgens aan de verkoper om akkoord te gaan met de 80 euro CO of niet. Je bent als verkoper nooit verplicht om een counter offer te accepteren maar je kan het wel doen.

Anti-Snipe

Anti-Snipe is een begrip dat enkel voor komt bij veilingen binnen de community. Stel je veilt een Pokemon kaart en de veiling duurt tot 20:00, wanneer iemand dan net voor het einde bied dan verlengt de veiling zich met 2 minuten. Net zo lang tot niemand meer binnen de verlengde 2 minuten mee bied. Erg handig om toe te passen bij je eigen veilingen, zo kan het zo maar zijn dat je kaart op het einde nog een stuk hoger in prijs uitvalt.

Alt Art

Alt Art is de afkorting van ´Alternate Art´. Dit zijn de meest gewilde Pokemon kaarten in de moderene sets, we praten dan over een alternatieve art (afbeelding) op de Pokemon kaart.

WOTC

WOTC is de afkorting van ´Wizards of the Coast´. Dit bedrijf printen alle Pokemon kaarten van 1999 tot 2003, daarna werd het overgenomen door The Pokemon Company zelf. De term WOTC komt erg vaak voor, men bedoelt dan dat ze oudere Pokemon kaarten/items zoeken.

Vintage

Vintage is een verzamelnaam voor producten die binnen een bepaalde periode vallen. Het gaat hier dan over oudere Pokemon producten, maar vanaf wanneer je de term gebruikt is voor elke verzamelaar anders. De ene vind enkel de WOTC items vintage, de andere weer vanaf 2016.

Modern

Het gaat hier om de moderne Pokemon kaarten, vanaf Pokemon Sword & Shield tot Pokemon Scarlet & Violet en heden. Je kunt dus ook wel zeggen nieuwe Pokemon items.

Conditie en/of Staat

Het gaat hier over in welke conditie en/of staat de Pokemon kaart zich bevind. Hier zijn 10 verschillende termen voor, die lichten wij hieronder uit. Het is uiteindelijk aan elke collector zelf om dit te leren en alle staten te kunnen benoemen per kaart. Daar heb je even geduld voor nodig, zeker wanneer je nieuw bent. De Grading bedrijven doen dit ook en geven er dan een cijfer aan.

Gem Mint

Dit is de aller beste conditie die een Pokemon kaart kan hebben, we spreken hier dan ook over PSA 10.

Mint

De kaart is bijna tot helemaal perfect, maar helaas is er net iets niet helemaal lekker, we spreken hier van een PSA 9.

Near Mint / Mint

Er zijn minimaal 2 gebreken aan de kaart, hij is nog steeds heel mooi maar voor de experts net wat minder, we spreken hier van een PSA 8.

Near Mint

De kaart ziet er prima uit, maar heeft ook zijn beschadigingen dit staat gelijk aan PSA 7.

Excellent / Near Mint

Vanaf hier worden de kaarten al erg beschadigd en is het in de meeste gevallen niet meer handig om ze te graden, we spreken hier van PSA 6.

Excellent

Leuk voor in je binder, we spreken hier van PSA 5.

Very Good / Excellent

Vanaf hier zie je de beschadigingen al echt aan de kaart, we spreken dan ook van een PSA 4.

Very Good

Een beschadigde Pokemon kaart, we spreken van PSA 3.

Good

Een super erg beschadigde kaart, we spreken hier van PSA 2.

Poor

De aller slechtste conditie waar een Pokemon kaart zich in kan bevinden, we spreken van een PSA 1.

Bulk

De simpele kaartjes die uit de Pokemon pakjes komen, de uncommons en commons. Wanneer je erg veel kaarten in één keer aanbied kan je ook over bulk spreken.

Pokemon stream / liveshow

Wanneer iemand live op de camera Pokemon producten en pakjes opent voor de kijkers. Dit noemen we ook wel een Pokemon stream of liveshow. Dit kan zijn op Instagram, Tiktok, Facebook en Twitch.

Pokemon TCG (Trading card game)

Pokemon TCG staat voor Pokemon Trading Card Game. Dit betekend dus letterlijk het kaartenspel wat je ermee kunt spelen. Naar het Nederlands vertaald is het namelijk Pokémon ruilkaarten spel.

Professional Sports Authenticator (PSA)

Een Amerikaans grading bedrijf, PSA staat voor Professional Sports Authenticator. Dit is de aller beroemdste en populairste grader als het om Pokemon kaarten graden gaat.

Beckett (BGS)

Een ander Amerikaans grading bedrijf. BGS staat voor Beckett. Zij zijn de tweede populairste en zijn iets strenger dan PSA over het algemeen. Ook werken zij met een black label, die krijg je alleen wanneer je kaart helemaal perfect is deze zijn beter dan een PSA 10.

Certified Guaranty Company (CGC)

CGC staat voor Certified Guaranty Company en komt ook uit Amerika. Voorheen deden zij enkel stripboeken graden, maar sinds 2020 zijn ze ook overgestapt op Pokemon kaarten. Ze zijn het beste gespecialiseerd in error Pokemon kaarten graden.

GRAAD

Graad is een Europees grading bedrijf gevestigd in Italië.

AP Grading Service

AP is een Europees grading bedrijf gevestigd in Duitsland.

WOETOE Grading

Woetoe is een Nederlands grading bedrijf.

Pokemon BB (Booster Box)

Pokemon BB betekend Pokemon Booster Box. Het gaat hier over een sealed Pokemon box met 36 Pokemon booster packs erin.

Pokemon ETB ( Elite Trainer Box)

Pokemon ETB betekend Pokemon Elite Trainer Box. Het verschilt per ETB hoeveel booster packs erin zitten en of er wel of geen promo kaart in zit. Dit verschilt per generatie en set enorm. Kijk daarom altijd even op de achterkant van de box, daar staat precies wat erin zit.

Pokemon Collection Box

Dit zijn de normale Pokemon boxen, ook wel Pokemon Collection Boxen genoemd. Het gaat hier meestal om 4 booster packs met één of twee promo kaarten erin. Let op, ook hier zitten enorme verschillen in kijk altijd op de achterkant van de box.

Pokemon UPC (Ultra Premium Collection)

Pokemon UPC betekend Pokemon Ultra Premium Collection box. Dit zijn de aller grootste Pokemon collection boxen die er zijn, hier zitten veel meer booster packs in dan bij normale Pokemon collection boxen. Ook zitten er altijd leuke promo kaarten in, playmats en nog meer accessoires. Ook hier verschilt het enorm per box, bekijk daarom altijd de achterkant goed.

Pokemon Booster

Het gaat hier om de Pokemon pakjes, gemiddeld zitten er 10 Pokemon kaarten in 1 Pokemon booster pack.

Pokemon Deck

Dit zijn kant en klare decks die bij elke set uit komen. Deze kun je gebruiken om direct het ruilkaartenspel te spelen zo heb jij al direct een kant en klaar deck om te spelen.

Pokemon Blister

Dit zijn Pokemon blisters, hier zitten dan 1, 2 of 3 booster packs in en een promo kaartje. Let op, er zijn erg veel verschillende blisters.

Pokemon game

Het gaat hier dan om de Nintendo en Gameboy games, deze zijn tegenwoordig erg populair en flink in prijs gestegen.

Holo

De glimmende Pokemon kaarten waarvan het bovenste vierkant glimmend is.

Reverse Holo

De glimmende Pokemon kaarten waarvan de buitenkant glimmend is, dus niet het bovenste vierkant waar de afbeelding op staat.

Glimmende Pokemon kaarten

Dit zijn alle Pokemon kaarten die glimmen dus zowel de Holo´s als Reverse Holo´s.

Gold

Dit zijn de zeldzame Gouden Pokemon kaarten, ook wel Gold Cards genoemd.

Rainbow

Dit zijn de zeldzame regenboog gloed kaarten, ook wel Rainbow Cards genoemd.

Shiny

Wanneer de Pokemon een andere kleur heeft dan normaal, dan kan je deze shiny noemen. Deze zijn erg zeldzaam en komen weinig voor. In bepaalde Pokemon sets, hebben ze deze speciaal uitgebracht.

Trainer

Dit zijn alle support, trainer, item of stadion kaarten.

Energy

De kaarten met een energy erop, enkel bruikbaar tijdens het kaartspel.

TG

TG staat voor Trainer Gallery. Sinds 2021 bracht Pokemon sets uit met daarin een speciale Trainer Gallery set.

AR

AR staat voor Art Rare. Deze kun je vergelijken met de trainer gallery kaarten.

SAR

SAR staat voor Special Illustration Rare. Deze kun je vergelijken met de Alternate Art Pokemon kaarten.

Zard

Zard is de afkorting voor Charizard.

Afsluiting Pokemon kaarten begrippenlijst

Hopelijk hebben wij jullie via deze blog wat kunnen bij brengen over aller begrippen die er bestaan in de Pokemon wereld. Mocht jij iets nog niet begrijpen of ontbreken er termen? Neem dan contact met ons op. Wij proberen deze lijst een paar keer per jaar te updaten omdat er continue nieuwe termen en sets bij komen. Tot de volgende blog!

 

 

 

 

 

Deel dit bericht